Udgivet i

Hvordan sover jeg bedre?

Sådan får du en bedre søvn

Det er meget vigtigt, at du prioriterer din søvn. En god nattesøvn er nemlig med til at få resten af din hverdag til at fungere optimalt. Hvis du har sovet dårligt, kan det være svært for dig at præstere på jobbet, være ordenligt tilstede for din familie og have overskud til dine interesser og hobbyer. Hvis du sover dårligt helt generelt, kan det ligefrem være sundhedsskadeligt for dig og din krop. Kroppen har brug for at slappe af og sove godt. Det er derfor vigtigt, at du giver den ro, og at du giver dit sind ro til at afkoble, så du er veludhvilet til næste dag. 

Hvis du har problemer med at sove, kommer vi her med nogle gode råd til, hvordan du kan få en bedre nattesøvn. Det er både råd til, hvordan du nemmere kan falde i søvn, hvis du har problemer med at sove en nat, og råd til, hvordan du generelt kan få nemmere ved at falde i søvn, hvis det har været et problem for dig længe. 

Får du nok søvn?

Prøv at få 7-8 timers søvn hver nat, det er det mest optimale for din krop. Afsæt tilstrækkelig tid til din søvn, også selv om du har travlt, eller der kommer en god film i fjernsynet. Lig dig til rette i sengen 8-9 timer før, at dit vækkeur ringer. Søvn styrker både din krop og dit sind. Dannelsen af væksthormoner stiger nemlig under dyb søvn og mængden af stresshormonerne falder. Et andet tip til at få nok søvn, er at have faste sengetider.
Vores kroppe er vanedyr og det er næsten lige meget, hvad det er, så er kroppen vild med, at den ved, hvad der skal til at ske. Hvis du gerne vil have en bedre søvn, er det derfor en god ide, at du sørger for at have nogenlunde faste sengetider. Det er med til at gøre, at kroppen ved, hvornår den skal i seng. På den måde kan du vænne den til at blive træt på et bestemt tidspunkt, og dermed komme ind i en god rytme. 

Undgå PC’er, smartphones og tablets inden sengetid

Hvis du ofte har svært ved at sove, er en væsentlig årsag, at du bruger din mobil, computer eller din tablet inden sengetid. Der er mange, der godt kan lide at stresse og slappe af med mobilen eller tabletten i sengen. Hvis du har svært ved at sove, er det dog en rigtig dårlig idé for dig. Lyset fra din mobilen eller tabletten, kan nemlig være med til, at snyde din hjerne, så den ikke bliver træt, selvom du måske gør det. Du danner derfor ikke det søvnhormon, som hedder melatonin. Det kan være med til at gøre, at du har svære ved at falde i søvn. 

Sørg derfor for at der minimum er en time inden sengetid, hvor du ikke ser på en skærm. Det er med til at gøre, at du falder bedre til ro, og din hjerne også bliver træt. Derudover vil alt elektronik være en god idé at slukke for, inden senge tid. Din hjerne kan nemlig også blive generet af, at kigge på det røde lys fra fjernsynet, eller andre små ting, som man ikke selv tænker over eller tror har en indvirkning på ens søvn.

Et varmt bad

Vi kender alle det, at vi ligger og vender og drejer os, fordi vi ikke kan falde i søvn. Det kan være, at du, har for meget at tænke på, stresset eller lignende. I sådan et tilfælde kan det være en god ide, at du står op og tager et varmt bad. Det kan være med til at gøre, at du slapper mere af i kroppen. Så falder du nemmere i søvn, når du kommer i seng bagefter. Hvis du generelt har svært ved at falde i søvn, kan du gøre det til endnu en fast aftenrutine, at du tager et dejligt varmt bad, før du går i seng. Det er med til at gøre, at du er meget mere afslappet, og klar til at gå i sove. 

Sov et køligt sted

Et andet godt råd, i forhold til at få en god søvn, er, at du skal sove et køligt sted. Hvis du har det for varmt, når du skal sove, vil du ofte have svært ved at falde til ro. Det er derfor en god ide, at du sørger for, at der ikke er skruet for højt op for radiatoren om vinteren. Det er også smart, at du lufter ud i rummet, lige inden du skal i seng. Det er også med til at give rummet en behagelig temperatur at være i. Det må gerne være lidt koldt, du kan altid få varmen ved at ligge dig under din dyne.

Drik det rigtige inden sengetid

Søvnproblemer kan også skyldes, at du har drukket kaffe kort tid inden, du skulle sove. Koffeinen i kaffen kan sagtens være det, der er grunden til at du er vågen om natten. Drop derfor aftenkaffen i en periode og se, om det kan være med til at give dig en bedre nattesøvn. 

I stedet for kaffe, kan du vælge at drikke Te. Der findes mange forskellige former for te, der kan være med til at gøre, at du nemmere kan falde i søvn. Det er te, der indeholder urter, der virker søvndyssende. Hvis du har svært ved at falde i søvn, kan det derfor være en god ide, at du står op og tager en kop Te. Hvis du har droppet kaffen inden sengetid, kan det være en god ide at erstatte det med en kop beroligende te i stedet. 

Sørg for at have ordentlige gardiner

Hvis du bor et sted, hvor der fx. er gadelys, er det en god ide, at du har nogle ordentlige gardiner, så lyset ikke kommer ind. Du skal derfor tænke på at det er, vigtigere at finde nogle gardiner der holder lyset ude, fremfor nogle gardiner der ser pæne ud. Mørklægningsgardiner er her at fortrække. De er nemlig rigtig gode til at holde lyset ude, også om morgenen når solen begynder at skinne i de tidlige morgen timer.

En god seng

En god seng er dog nok det vigtigste punkt på listen. Har du ikke en seng, hvori du føler dig godt tilpas, er der lange udsigter til en kontinuerlig god nattesøvn. Start derfor med at finde en god seng. Er din seng 10 år gammel, knirker den når du vender dig, er den slidt både indvendigt og udvendigt, ja så er det nok tid til en ny seng. Men det kan være en jungle at finde rundt i de forskellige senge, og hvilke senge der er gode til prisen, og hvilke der bare bliver taget overpris for. Det vil derfor være en god idé at sammenligne senge, så du er sikker på at finde det bedste til prisen.